top of page
Sevimli Defterler

Blog

2021'de Yeni Yıl Kararları Yerine Niyetlerini Belirlemeye Ne Dersin?




Yeni yıl kararları, hedefleri ve dileklerinin arasında kendi değerlerin ve kalbinle uyumlu bir alan yaratıp bu alandan niyetlerini belirlemeye ve yıl ilerlerken kararlarının arkasında duramama, hedeflerine ulaşamama baskısını ve başarsızılığını üzerinde hissetmeden adım adım, gün be gün hem iç hem de dış dünyan için dönüşüm yaratmaya ne dersin?

Araştırmalar gösteriyor ki yeni yıl kararlarının %80’i daha Şubat ortası gelmeden uygulamadan kalkıyor ve hepimiz zihnimizin arka planında “yarıda bırakma, başarısızlık, sözünde duramama, baskı altında hissetme” gibi hislerle baş başa kalıyoruz.

Yeni yılda gerçekten bir dönüşüm yakalamak ve belirlediğimiz konularda ilerleme kaydedebilmek için ise her zamanki gibi çözüm önerimiz “Intentional Living” yani “Niyetten Yaşamak”…

Peki tam olarak nedir "niyetten yaşamak"?


Niyetten yaşamanın temelinde kendi öz değerlerimiz ile örtüşen eylem planları dahilinde bir değişim ve dönüşüm yaratmak yatıyor. Hayattaki en büyük yol gösterenimiz olan iç pusulamızın sesiyle aslında en doğal yollardan nasıl hissetmek, nasıl görünmek, nasıl yaşamak ve nelerden kaçınmak istediğimizi daima duyuyoruz. Yeni yıl niyetlerimizi belirlerken ise başkalarını etkilemek, onlar gibi görünmek, toplumun büyük kesiminin yaptıklarına ayak uydurmak gibi motivasyonlardan ziyade yalnızca kendi öz değerlerimiz ve bizi gerçekten mutlu ve doyumlu bir hayata taşıyacak değişimleri şefkatle, bu edinimlerin bize vereceği hisler ekseninde oluşturabilir, büyük hedeflerle baskı altında hissetmek yerine kendimize keyifli niyetler ve bilinçli farkındalıklar belirleyip, kendimize nazik hatırlatıcılar atayarak sene boyunca kolaylık ve nezaketle iç ve dış dünyamızda dönüşüm yaratabiliriz.

Hadi şimdi en genel “Yeni Yıl Kararları” üzerinden nasıl niyetimizi belirleriz buna bakalım.

Araştırmalar yine gösteriyor ki “Yeni Yıl Kararları” arasında en yüksek orana sahip olanlar:

  • Daha çok egzersiz yapmak

  • Sağlıklı beslenmek

  • Kilo vermek

  • Para biriktirmek

  • Yeni bir hobi edinmek

  • Sigarayı bırakmak

  • Aileye zaman ayırmak

Bu hedeflerin özellikle ilk 3 maddesi bedenimizle ilgili ve kendimize “5 kilo vereceğim, haftada 6 gün aktif spor yapacağım, abur cuburu tamamen keseceğim.” gibi köşeli hedefler belirlediğimizde bunların üzerimizde baskı yaratması ve bir kaç haftalık sürecin sonunda havlu atmamız size de çok normal gelmiyor mu?


Peki daha sağlıklı bir bedende yaşamak ve bedenimize ihtiyacı olan hareketi, besinleri ve bakımı vermeye niyet etsek acaba her gün nasıl güne başlardık? Örneğin şöyle bir cümle kursaydık:

“Bugün ve her gün bedenimle temasta olmaya, onun hareket ve beslenme ihtiyaçlarını duymaya ve vermeye, daha sağlıklı / güçlü / esnek / hafif / mutlu bir bedende yaşamaya niyet ediyorum.”

Size de bu şekilde baktığınızda kuş gibi bir hafifleme, “evet bu çok sürdürülebilir” mesajı gelmiyor mu? Bedenimiz hareket için kıvranır ancak zihnimiz engel olurken “ben nasıl bir bedende yaşamaya niyet ediyorum?” sorusunun bizi tekrar niyetimizin merkezine getiren cevabı çok daha motive edici değil mi?

Peki ruhumuzun keyfi için içtiğimiz koca bardak bir sıcak çikolatanın, çayımızın yanına kestiğimiz bir dilim kekin de kalbimizi ısıtmak, ruhumuzu doyurmak için tükettiğimize dair bilinçli bir farkındalığında olmamız suçluluk duygumuzu nasıl da hafifletir ve ruhumuzun ihtiyaçlarını da gözetmenin keyfini bize verir değil mi?

Diğer bir çok sık belirlenen yeni yıl hedefi olan “Para biriktirmeye” gelelim. “Her ay gelirimin %20’sini kenara ayıracağım, dışarıdan yemek yemeyi bırakacağım, kıyafet/ayakkabı/kozmetik/çanta/elektronik alışverişini bitireceğim” gibi hedefler size de biraz gerçeklikten uzak geliyor mu?

Peki acaba “Bu sene gelirim ve giderlerim konusunda daha bilinçli seçimler yapmaya, satın alma yaparken gerçekten ihtiyacım olan bir parçaya paramı verdiğimden emin olmaya, (daha çok seyahat / yeni bir araba / daha iyi bir eve taşınma / daha uzun ömürlü parçaları dolabıma eklemek…) için alışkanlıktan ya da bilinçsizce harcadığım para konusunda daha özenli olmaya niyet ediyorum.” kulağa nasıl geliyor?


"Yeni Yıl Kararları" yerine "Yeni Yıl Niyetleri" yazma konusunda verebileceğimiz öneriler bu şekilde. Kısaca özetlemek gerekirse bu niyetleri belirlerken yapmamız gereken nasıl bir bedende, nasıl bir finansal hal içinde, kendimize ve çevremize karşı nasıl hisler besleyerek yaşamak istediğimizi iç sesimizin rehberliğinde belirlemek ve bunları olumlu, bizi bu hislere en çok merkezleyecek kelimelerle sözcüklere dökmek.


Sizlere kolaylık sağlaması ve rehberlik etmesi için tüm bu ana konular üzerinden hazırladığımız ve ücretsiz indirebileceğiniz bir "2021 Niyetlerim" şablonunu da aşağıya bıraktık. Dilerseniz çıktısını alabilir ve renkli kalemlerle istediğiniz gibi doldurabilir, dilerseniz kutular içindeki yönlendirmeleri kendinize rehber alarak kendi sayfanızı oluşturabilirsiniz.


Hepimiz kendi dünyamızda bir çok güçlüğe ve değişikliğe göğüs gerip adapte olduğumuz zorlu bir 2020 yılını geride bırakıyoruz...



Yepyeni enerjilerle, yepyeni bir yıla girmenin heyecanını bazen hissetmekte bile zorlandığımız bir Aralık ayı içerisindeyiz. Bu yüzden lütfen 2021 niyetlerimizi belirlerken kendimize karşı şefkatli ve nazik olmayı, bu seneden öğrendiğimiz her şeyi kalbimizin bir kenarında tutarak niyetlerimizi belirlemeyi unutmayalım.


Mutlu Yıllar!


2021 Niyetlerim
.pdf
Download PDF • 259KB

660 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page